Trends, Ranks, and Outliers: Final Exam

May 16th, 2013 by Tom Pestak

No Cheating.  Take the Final Exam and see (honestly) how well you know the Trends, Ranks, and Outliers of our beloved wine and gold.

1.) The Cavaliers ended the season with a block differential of:

a.) -82 (or, 1 less block per game)

b.) -167

c.) -226

d.) +30 (Stop being so negative!)

2.) The Cavaliers finished last in the NBA in accumulating what basic box score stat:

a.) Blocks

b.) Forcing Turnovers

c.) Defensive Rebounds

d.) Free Throw Attempts

3.) The Cavaliers finished 1st in the NBA in differential for what basic box score stat:

a.) Turnovers (“Take what you can!  Give nothing back!”)

b.) Blocks (they see me trolling)

c.) Technical Fouls (ain’t misbehavin’)

d.) Field Goal Attempts (Keep on chuckin’)

4.) The Cavaliers’ leader(s) in technical fouls was(were):

a.) Marreese Speights and Anderson Varejao with 4 each

b.) Tristan Thompson, Dion Waiters, and Boobie Gibson, with 3 each

c.) Moondog with OVER 9000?!?

d.) Kyrie Irving, Dion Waiters, and Marreese Speights with 2 each

5.) Rank the following players by # of Double-Doubles in 2012-2013: Tristan Thompson, Blake Griffin, J.J. Hickson, and Greg Monroe

a.) 1 Griffin, 2 Thompson, 3 Hickson, 4 Monroe

b.) 1 Griffin, 2 Monroe, 3 Thompson, 4 Hickson

c.) 1 Hickson, 2 Monroe, 3 Thompson, 4 Griffin

d.) 1 Thompson, 2 Griffin, 3 Monroe, 4 Hickson

6.) How many players did the Cavaliers have with a PER over 15 and how does that compare with the 2008-2009 team that won 66 games.

a.) 3 Players, and thus 3 less than the 6 on the 09 team

b.) 4 Players, and only 1 less than the 5 on the 09 team

c.) 5 players, and as it turns out, 2 more than the 3 on the 09 team

d.) 6 Players, which gave them 2 more than the 4 on the 09 team

7.) Choose the correct order of these Cavaliers by number of tweets: C.J. Miles, Kyrie Irving, Dion Waiters, Daniel Gibson, Tristan Thompson

a.) Gibson, Waiters, Irving, Miles, Thompson

b.) Irving, Gibson, Waiters, Thompson, Miles

c.) Miles, Irving, Gibson, Waiters, Thompson

d.) Waiters, Gibson, Thompson, Irving, Miles

8.) Dion Waiters shot 100 more free throws than he committed personal fouls.  (+100)  How did Tyler Zeller fare at this made up stat?

a.) +21

b.) +7

c.) 0

d.) -4

e.) -94

9.) (Of players that played more than 500 minutes) Luke Walton led the Cavaliers in a number of dichotomous statistical categories.  Which ones?

a.) First in assist rate, last in Usage%

b.) First in assist/turnover ratio, last in ORtg

c.)  First in steal rate, last in % of points coming from fast breaks

d.) All of these.

10.) Rank these Cavaliers by improved WS/48 from last season: Irving, Thompson, Varejao, Gee, Livingston, Miles.

a.) Thompson, Livingston, Varejao, Miles,  Irving, Gee

b.) Thompson, Varejao, Irving, Livingston, Miles, Gee

c.) Varejao, Thompson, Livingston, Miles, Irving, Gee

d.) Livingston, Varejao, Thompson, Irving, Miles, Gee

11.) Rank these in order of how expensive (amount/salary) they were this season:

a.) TT shots outside 15 feet

b.) Kyrie Irving All-Star Points

c.) Anderson Varejao Double-Doubles

d.) Luke Walton Free Throws

12.) Apply the following rankings (based on +/-‘s) to the below lineups: Great = +53 in 190m, Good = +13 in 153m, Good =+7 in 99m, Awful = -62 in 421m, Putrid = -66 in 185m

a.) Irving – Waiters – Gee – Thompson – Varejao

b.) Irving – Waiters – Gee – Thompson – Zeller

c.) Pargo – Waiters – Gee – Thompson – Varejao

d.) Irving – Gee – Miles – Thompson – Zeller

e.) Irving – Ellington – Gee – Thompson – Zeller

13.) Of opponent shooting splits, the Cavaliers placed in the top 6 at defending what?

a.) Field Goals

b.) Corner 3s

c.) The Paint

d.) Free Throws

14.) The Cavaliers were 4th in the NBA in point differential against this team:

a.) Thunder

b.) Heat

c.) Clippers

d.) Hawks

e.) Rockets

15.) What percentage of Shaun Livingston’s assisted baskets resulted from Luke Walton?

a.) 18%

b.) 28%

c.) 44%

d.) 63%

16.) The Cavalier players with the best Adjusted Plus Minus numbers this season were:

a.) Thompson, Irving, Varejao

b.) Jones, Livingston, Varejao

c.) Waiters, Ellington, Speights

d.) Irving, Ellington, Livingston

1. The Cavaliers ended the season with a block differential of: -226

Answer: c

Oh, you knew to pick the worst one right?  You’ve read this column before…

2. The Cavaliers finished last in the NBA in accumulating what basic box score stat: defensive rebounds.

Answer: c

I know I wanted to answer blocks too!  They were actually 2nd last in the NBA at blocking shots but finished last in total defensive rebounds.  (Inbounding the ball under the other basket really hurts defensive rebounding numbers)

3. The Cavaliers finished 1st in the NBA in differential for what basic box score stat: Field Goals Attempted

Answer: d

The Cavaliers had the highest FGA – opponentFGA differential of any team in the league.

4. The Cavaliers’ leader(s) in technical fouls was(were): TT, Dion, Boobie (3 each)

Answer: b

Anyone remember the game where Boobie got ejected (2 Ts) in a span of 8 seconds for making a ‘hey I got hit on the arm’ gesture followed by a “hey man, gross neck tattoo” comment to Soulja Boy (Boi?).

5. Rank the following players by # of Double-Doubles: JJ Hickson, Greg Monroe, TT, Blake

Answer: c

Now you know.  The only stat more ridiculous than the Triple-Double is the Double-Double.  STOP USING IT.  David Lee led the NBA by a country mile in Double-Doubles and he’s had his playoff minutes quadrupled by Draymond Green. (Update: This is a bad argument because injuries may have given those minutes to Green) And everyone hates JJ Hickson right?!

6. The average PER comparison: ’13 Cavs = 5 players with >15 PERs, ’09 Cavs = 3 players with >15 PERs

Answer: c

PER – great stat for offense, misleading stat for overall value.  How can 5 players with PERs above 15 lose 40 more games than a team with only 3 players with “above average” PERs?  Defense, synergy, coaching, and one of the 3 players being LeBron.  I’m weaning myself off PER.

7. Choose the correct order of these Cavaliers by number of tweets: Waiters, Gibson, Thompson, Irving, Miles

Answer: d

Everyone went for BoObY’s World right?  No, it’s actually Waiters with almost as many tweets as the rest of that list combined.   Here’s the tweet-count:  C.J. Miles: 2,501 tweets, Kyrie Irving: 2,746 tweets, Dion Waiters: 17,126 tweets, Daniel Gibson: 9,816 tweets, Tristan Thompson: 4,974 tweets.

8. How did Tyler Zeller fare at this made up stat (PFouls – FTA): -94

Answer: e

Hit the weights and the “muscle milk”, Tyler.

9. Luke Walton led the Cavaliers in a number of dichotomous statistical categories.  Which ones: All of them.

Answer: d

Amazingly, Luke Walton was all of those things this season.

10. Rank these Cavaliers by improved WS/48 from last season: TT, Livingston, Andy, Miles, Irving, Gee

Answer: a

Thompson (+.060), Livingston (+.047), Varejao (+.042), Miles (+.029),  Irving (0), Gee (-.027)

11. Rank these in order of how expensive (amount/salary) they were this season: Walton FTs, Andy DDs, KI all-star pts, TT mid-range js

Answer: d-c-b-a

Luke Walton Free Throws (10/$5,680,000 or $568k each), Anderson Varejao Double-Doubles (16/$8,368,182 or $523k each), Kyrie Irving All-Star Points (15/$5,375,760, or $358k each), Tristan Thompson shots attempts outside 15 feet (11/ $3,894,240 or $354k each)

12. Rank these Lineups:

Answer:

a.) Irving – Waiters – Gee – Thompson – Varejao  = GREAT

b.) Irving – Waiters – Gee – Thompson – Zeller     = AWFUL

c.) Pargo – Waiters – Gee – Thompson – Varejao  = GOOD

d.) Irving – Gee – Miles – Thompson – Zeller         = GOOD

e.) Irving – Ellington – Gee – Thompson – Zeller = PUTRID

Try figuring this out.  Subbing Zeller for Varejao makes a Great lineup Awful (alright so far so good), but taking that Awful lineup and subbing C.J. Miles for Dion Waiters makes it Good.  Huh?  Also, the only difference between lineup d and lineup e is a Miles for Ellington substitution and about a net of +70 points.  Good luck analytics team.

13. Of opponent shooting splits, the Cavaliers placed in the top 6 at defending what: Opponent’s FT%

Answer: d

Yeah, the Cavs sucked at defending all shooting – except they were 6th in the NBA in opponent FT% which is excellent!

14. The Cavaliers were 4th in the NBA in point differential against this team: Heat

Answer: b

That’s right, the Cavs were the Heat’s 4th toughest opponent.  Houston, unfortunately, found only 1 opponent easier to shred than the Cavs.

15. What percentage of Shaun Livingston’s assisted baskets resulted from Luke Walton: 44%

Answer: c

Livingston and Walton had quite the 2-man game going this year.

16. The Cavalier players with the best Adjusted Plus Minus numbers this season were: Kevin Jones, Shaun Livingston, and Anderson Varejao

Answer: b

Livingston and Kevin Jones rated highly on Advanced Plus/Minus Calculations

So, how’d you do?

Scoring: out of 16

16: The prestigious Cavs:TheBlog McDonald’s I’mLovingIt KiaSephia KrogerBrand cotton swab JoeTait’s Sweaters Award for Excellence in Cavalier Acumen.

15: The You can’t believe someone tweeted more than BoobieBrian Windhorst Got Everything Right Except, You Know, the Whole LeBron Thing Award for Almost Perfection

14: The Terrell Brandon Bookended by SuperStars Award for Brilliance – may you not be forgotten in the annals of Cav:TheBlog lore

13: The Hot Rod Williams Swagger Stare Award

12: The Anderson Varejao over Chris Bosh Fancy Locks of Love and Evil Award

11: The Bobby Sura Has Never Been Used as a Draft Comp Award

10: The Tyrone Hill Cliched Blue-collar Award for Grabbing Rebounds Away from Bigger Guys

9: The Shawn Kemp Probably Has More Illegitimate Offspring than ThisAward

8: The Summer of 2005 Award for Overpaying Free Agents into Guaranteed Mediocrity

7: The Damon Jones Leg-Kick Award

6: The Kevin Hetrick/Jon Leuer Excellence in Prognostication Award

5: The Delonte West High as a Kite Award, Presented by KFC

4: The Donyell Marshall Forgot Something? Award

3: The David Wesley Layup has Been Viewed over 3 Million Times / The Internet is Cruel Award

2: The Jiri Welsch Panic Award

1: The Ted Stepien has as Many Championships as Sam Presti and Daryl Morey Combined Award

0: The Carlos Boozer/LeBron James High-Character Award

Pass it around: